dijous, 25 d’octubre del 2012

Butlletí CAL. Correllengua 2012

A continuació hi trobareu el Butlletí que ha publicat aquesta setmana la CAL, i que remarca el Correllengua d'Alcanar d'enguany.

 

Centenari del naixement de Trinitari Fabregat. Notes bibliogràfiques (VI)

Continuem amb les notes bibliogràfiques dels participants en la Taula Redona: "Vida i obra de Trinitari Fabregat". 

Albert Colell Vidal 
Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona. Va completar aquest aspecte de la seva formació, el continent, amb diversos cursos d’història de l’urbanisme i d’història urbana (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona). Per raons professionals, va donar contingut a aquests estudis universitaris en assistir a cursos sobre responsabilitat civil, història de l’assegurança europea i història financera europea a l’Edat Moderna. Ha col·laborat esporàdicament en publicacions com Geocrítica i La Actualidad Aseguradora, i en mitjans audiovisuals (TV2 Canal Internacional). Va tractar durant molts anys Trinitari Fabregat i és un bon coneixedor de la seua vida i obra.

dilluns, 22 d’octubre del 2012

Centenari del naixement de Trinitari Fabregat. Notes bibliogràfiques (V)

Continuem amb les notes bibliogràfiques dels participants en la Taula Redona: "Vida i obra de Trinitari Fabregat". 

Àngela Buj Alfara és Diplomada en Magisteri i Llicenciada amb grau en Filologia Catalana. Ha estat professora del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili i del de Filologia i Cultures Europees de la Universitat Jaume I. Actualment és catedràtica d'ensenyament secundari de llengua catalana i literatura a l'institut Sales i Ferré, d'Ulldecona. Des del 2004 dirigeix la revista de llengua i literatura BeCeroLes. Té, entre altres, diversos llibres publicats sobre l'àrea del tortosí com Lèxic del Montsià. Estudi geolingüístic I; El Vocabulari Català de Tortosa, de Francesc Mestre i Noé. Una anàlisi lexicogràfica; Etnotextos i memòria històrica. Alcanar 1936-1945; Notes lexicogràfiques sobre el Petit vocabulari de Benassal, de Carles Salvador i Gimeno; Vocabulari de Catí. Festes i costums. Estudi lingüístic, publicat este agost. Ha elaborat per al departament d'Educació el treball Model de llengua per a l'ensenyament. Montsià, Baix Ebre, Terra Alta, Ribera d'Ebre complementat amb l'edició d'un cd Cantem i contem. Cançons i contes per a les nostres escoles. Ha presentat més d'una trentena d'estudis en congressos i publicacions diverses sobre l'àrea dialectal del tortosí, lexicografia i didàctica de la llengua. En estos moments està finalitzant la seua tesi Els parlars del Montsià. Estudi geolingüístic.

divendres, 19 d’octubre del 2012

Itinerari Trinitari Fabregat al Montsià

Montsià nevat
Fou un 15 de novembre de 1998, coincidint amb la reedició de la novel·la Jardins Ignorats, que uns intrèpids excursionistes -al voltant de 40- varen participar en l’excursió inaugural de l’Itinerari Literari “Trinitari Fabregat”. Ara, aprofitant l’avinentesa de la commemoració del centenari naixement de l’escriptor Trinitari Fabregat, podrem reviure i recorrer de nou, gràcies a la iniciativa de lo Casal Aixumara, aquella ruta literària basada en el capítol XXXIX de Jardins Ignorats.

La ruta s’inicia al racó del Llop, precisament a la finca de garrofers que anys enrere havia estat propietat de la família Fabregat. Des d’ací, tenint a la nostra dreta l’imponent cingle del Pic Blanc, emprendrem la pujada tot passant per la bassa de l’Argiler i l’abeurador de la font del Recreo fins arribar a la font del Fumat. La font del Fumat, paratge encantador i acollidor envoltat de matisa, juncs, margallons i menudes atzavares, és parada obligada per a l’avesat excursionista. L’excursió segueix fins al replà de l’Ereta des d'on, reculant un tros, trescarem de manera decidida per l’aixaragall de la Cova Bonica. La cova ens espera delerosa de mostrar-nos el seu interior (no tan bonic). Havent passat el cingle de la cova, només cal un darrer esforç per aplegar al cim de la serra de Montsià, la Torreta (765 m.). És el moment, si la meteorologia ens ho permet, de xalar, gaudir de la magnífica atalaia montsianenca amb els “jardins ignorats” als nostres peus i fer un mosset per dinar. La font del Teix, la més alta de la serra, la trobem en una ombria de la cara nord de la serra, a pocs metres de la Torreta. És el punt final de l’excursió i de la ruta literària. 

Tal vegada, siga aquesta la ruta amb més duresa de totes les que pugen al cim de la serra, però també és ben cert que és la pujada més ferèstega, preciosa, engrescadora, encantadora... a la serra de Montsià. El Montsià és una serra agraïda, i l’itinerari literari “Trinitari Fabregat” esdevé, de bon tros, la ruta on l’excursionista experimenta millor aquesta sensació.

dijous, 11 d’octubre del 2012

Jornada sobre la Banca Ètica a Acanar


JORNADA SOBRE LA BANCA ÈTICA 
Alcanar, dissabte 10 de novembre

Edifici dels Serveis Agraris "Joan Gil"
Avinguda Catalunya, 64

11:00h Per què la banca ètica? 
Albert Sales
www.setem.cat

12:00h Taula Redona: Les opcions de la banca ètica. 

Triodos Bank
Miriam Sáez, comercial Triodos Bank Barcelona.

Coop57
David Fernàndez, Responsable de comunicació.

FIARE
Clara Soler, Àrea de socis.

Organitza: Casal Aixumara

Centenari del naixement de Trinitari Fabregat. Notes bibliogràfiques (IV)

Continuem amb les notes bibliogràfiques dels participants en la Taula Redona: "Vida i obra de Trinitari Fabregat".

Agustí Bel Beltran (Tortosa 1961)

Llicenciat en Dret. Autor de la monografia Alcanar (2000) i coautor de l'Atles del Montsià (2003). Des del 1977 ha col·laborat en diverses publicacions locals i comarcals, igual sobre temes històrics o literaris que ambientals i urbanístics. Ha rebut algun premi de creació literària i publicat un grapat de contes. Treballa al Departament de Territori i Sostenibilitat i alhora és formador intern de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya. Ha escrit sobre la figura de Trinitari Fabregat al butlletí municipal Alcanar (novembre de 1978, setembre de 1979 i octubre de 1994), a la revista informativa Lo Rafal (novembre–desembre de 1994) i al setmanari La Veu de l'Ebre (octubre de 2004).

dimecres, 10 d’octubre del 2012

Centenari del naixement de Trinitari Fabregat. Notes bibliogràfiques (III)

Continuem amb les notes bibliogràfiques dels participants en la Taula Redona: "Vida i obra de Trinitari Fabregat".

L’Anna Chillida Fibla té 21 anys i actualment és estudiant de Psicopedagogia, havent cursat primer Magisteri d’Educació Primària a Tarragona. Els seus estudis sobre Trinitari Fabregat es remunten al treball de recerca que realitzen tots els alumnes de 2n de batxillerat, estudi que portava per títol “Un temps, un home, una terra”; i on cal destacar la publicació de correspondència inèdita entre l’escriptor i els seus germans d’Alcanar que ajuda a completar la seva biografia i inquietuds, juntament amb un seguit d’entrevistes a les persones que s’hi van relacionar. Posteriorment, a partir d’aquest treball, va participar al III Congrés d’Història d’Alcanar de l’any 2010 amb una comunicació.

dimarts, 9 d’octubre del 2012

Centenari del naixement de Trinitari Fabregat. Notes bibliogràfiques (II)

Continuem amb les notes bibliogràfiques dels participants en la Taula Redona: "Vida i obra de Trinitari Fabregat". 

Queralt Balagué, Andreu (1959)

Membre fundador de l'associació cultural Lo Rafal l'any 1988.
Participà activament en diversos moviments socials, culturals i polítics a la dècada dels 90.
Els darrers anys ha estat col·laborador del butlletí municipal d'Alcanar i fa recerca sobre la història local, en particular, sobre els personatges que es van agrupar en la coneguda revista Terra Nostra 1928.
Va participar en el III Congrés d'Història Local 2010 amb la comunicació "Raül Moravia versus Gibert Miret." Aquest treball presenta al poeta Manuel Gibert Miret com a Raül Moravia, el personatge principal de Jardins Ignorats, de Trinitari Fabregat.
Actualment és militant de CDC.


dilluns, 8 d’octubre del 2012

Centenari del naixement de Trinitari Fabregat. Notes bibliogràfiques (I)

Durant els propers dies anirem actualitzant el web amb diversa informació relacionada amb el Correllengua d'enguany, que commemora el centenari del naixement de l'escriptor canareu, Trinitari Fabregat. 

Avui comencem amb la primera de les notes bibliogràfiques que ens han fet arribar els diferents participants de la Taula Redona "Vida i obra de Trinitari Fabregat".

Camacho Molina, Tomàs (Ponferrada - Lleó, 1960) 
En relació a Trinitari Fabregat Chimeno (1912-1994)

Participació en la reedició de Jardins ignorats el 1998 i 2004, amb la Ruta Literària, en col·laboració amb Joan Bta. Beltran Reverter.
Membre del Comitè organitzador de la Jornada d’Estudi sobre Trinitari Fabregat el 2004.
Edició punt de llibre amb Amics i Amigues de la Lectura 2004.
Tutorització del treball de recerca d’Anna Chillida Fibla sobre Trinitari Fabregat Chimeno.
Realització de la traducció al castellà de la novel·la Jardins ignorats.
Organització del recital de poesia Lo nostre Trinitari, Pla Educatiu d’Entorn 2008.
Utilització del text a Crèdits Variables i Optatives d’ensenyament secundari.
Articles a diferents mitjans de comunicació.
Intervencions radiofòniques i televisives (Antena Caro i Canal 21). http://alcanarpoesia.blogspot.com.es/2012/03/la-iii-mostra-als-mitjans-de.html 
Conferència dialogada amb Emigdi Subirats sobre Trinitari Fabregat i Joan Cid i Mulet.
Poema a la III Mostra Oberta de Poesia a Alcanar: http://alcanarpoesia.blogspot.com.es/2012/03/tomas-camacho-molina.html 
Projectes: Edició crítica col·laborativa en línia de Jardins ignorats.