dimecres, 17 de febrer del 2010

L'objector de consciència a Espanya, a judici el 21 de juny

[Font: Racó Català]

Belzunces va rebutjar participar al procés electoral espanyol · La fiscalia demana per ell una multa de 4.000 euros més la despesa del procés judicial, que ell insisteix a fer en català

El proper 21 de juny a les 11 del matí, l'Audiència de Barcelona jutjarà Marc Belzunces, el jove que va decidir fer objecció de consciència a les darreres eleccions espanyoles, on l'administració estatal l'havia designat per ser membre d'una taula de votacions. La notificació, només en castellà, li va ser entregada en una oficina de correus el mateix dia que se'l cridava a declarar a l'Audiència de Barcelona. Al seu blog, Belzunces recorda que malgrat que les legislacions catalana, espanyola i europea (amb la Carta Europea de les Llengües) reconeixen el dret a fer tots els tràmits judicials en català, la justícia espanyola i els magistrats continuen "passant-s'ho pels dallonsis" i els remeten la documentació en castellà, malgrat haver-ho demanat fins a 5 vegades en català. De fet el tema lingüístic, assegura, "ha encarit el procés 500 euros", sense tenir en compte els prejudicis i perjudicis que hi haurà durant el procés. Malgrat els jutges, però, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya li ha donat la raó, i ha transmès a tots els jutjats del Principat el recordatori que qualsevol té dret a fer tot el procés judicial directament en català, "sense dilacions ni traduccions".

El fiscal demana 22 dies de presó pel jove, bescanviables per una multa diària de 18 euros durant 44 dies, i una multa de 6 mesos, també a 18 euros el dia, així com les despeses que hagi generat tot el procés. L'encarregada de la seva defensa és advocada de l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH), Marta Clapés, que ha dut també totes les reclamacions i demandes de fer el procés en català.

De fet el jove ha rebut la citació oficial només en castellà, i posteriorment un fax molt maldestre amb una traducció feta sobre la marxa (i sense cap validesa legal, el document oficial és en espanyol). Pel noi "Podem acordar que el sistema de justícia espanyol és sistèmicament injust per als catalanoparlants. Amb quina autoritat moral em poden jutjar uns jutges que se salten la llei (catalana, espanyol i europea)?".

El jove ha agraït profundament els donatius que ha rebut al compte obert a tal efecte des que es va iniciar el procés. La multa que se li demana és d'uns 4.000 euros, més la despesa judicial, més la despesa de l'advocada, en total uns 7.000 euros, segons càlculs del noi i de la mateixa advocada. Belzunces diu que els donatius sumen ara per ara aproximadament 4.000 euros, i recorda que és la Fundació Catalunya qui administra el compte per a aquest efecte. Els que estiguin interessats a fer algun donatiu per a la causa, trobaran les dades per a fer-ho al seu blog. Cal recordar que a part els donatius a Fundacions disposen d'importants beneficis fiscals.

L'orígen del procés
Belzunces, un dels impulsors de la campanya per un Estat Propi i membre de Softcatalà, va decidir practicar l'objecció de consciència davant la darrera convocatòria d'eleccions espanyoles, on l'administració d'aquest país li va notificar que se l'havia triat per a ser membre d'una taula de votacions. Belzunces ja havia decidit feia molts anys que "per simple coherència personal i intransferible no participaria de cap elecció espanyola. Sóc català i independentista". Belzunces va rebutjar assistir a les eleccions espanyoles, fet que li va comportar una citació judicial per delicte electoral, segons la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El jove va anar als jutjats i va entregar la seva declaració escrita, on argumentava la seva negativa a participar a les eleccions espanyoles per motius ètics. Posteriorment el jutjat el va citar per efectuar les diligències prèvies, a les que va assistir.

Marc Belzunces ha estat també l'investigador del CSIC que va elaborar l'estudi sobre l'independentisme a Catalunya (anàlisi 1, 2, 3 i 4), a petició d'Alfons López Tena i del "think tank" que dirigeix, el Cercle d'Estudis Sobiranistes (CES).