dimarts, 9 de novembre del 2010

Crònica del Correllengua 2010 a Alcanar

Part de la gent assistent escoltant la xarrada de Lluís Agudo.

Ja han passat tres anys des d'aquell octubre del 2008, quan els membres de l'assamblea del Casal Aixumara impulsàvem el primer Correllengua a Alcanar. Des de llavors, les activitats al voltant del Correllengua s'han anat succeint: cercaviles geganteres, concerts amb grups com Mesclat o Contracop, xarrades sobre el nostre català, actuacions amb cantautors, com la del valencià de Torrent, Pau Alabajos. Tot i això, l'edició d'enguany ha deixat de banda aquest component lúdic i l'eix central ha estat el record a la figura d'un dels poetes catalans més importants, Salvador Espriu, tot commemorant el 25è aniversari de la seua mort.

Josep Sancho i Lluís Agudo, presentador i ponent de l'acte respectivament.

La jornada d'enguany va tenir lloc a la Sala Polivalent de la Biblioteca Trinitari Fabregat. Com bé recordava Josep Sancho, presentador de l'acte, difícilment podíem haver trobat un emplaçament més adient per a rememorar la figura del mestre Espriu, envoltats de la seua passió: la literatura. Després de la presentació, Josep-Lluís Agudo Juan, professor de Llengua Catalana de l'IES Sòl-de-Riu, va prendre la paraula i ens va introduir dins del món Espriu, amb un recorregut esplèndid per les seues obres cabdals i els trets que més caracteritzaren la seua obra. A més de recordar el seu llegat, també vam recordar els moments més transcendentals de la seua vida. Es va fer èmfasi en el fet que mai va deixar d'escriure en la seua llengua, tot i no estar exiliat, una tasca gens fàcil i molt meritòria en aquella època tan fosca per a la nostra cultura. Posteriorment, vam tindre l'oportunitat de gaudir de la projecció d'un recull de poemes de Salvador Espriu, musicats per diversos artistes del país com Raimon o Ramon Muntaner, entre d'altres. Finalment, per concloure l'acte, diversos alumnes de l'IES Sòl-de-Riu van recitar de forma esplèndida alguns dels poemes més importants de l'obra d'Espriu, com són: Cementiri a Sinera, Spiritual amb la trompeta de Louis Armstrong o M'han demanat que parli de la meua Europa.

Durant l'acte tampoc van faltar les paraules de record per al recentment malaurat Joan Solà i Cortassa, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes del 2009, lingüista i incansable defensor de la Llengua Catalana. Encara és fresc en la nostra memòria, el cèlebre discurs que va fer al Parlament de Catalunya poc després de rebre el premi, i en el qual demanava clamorosament una implicació directa dels parlamentaris i de tothom per fer que el nostre poble -i la nostra llengua- no se senten subordinats a cap altre.

I no voldríem acabar aquesta crònica sense agrair la col·laboració de tots els alumnes que van participar en el recital poètic, als professors de l'IES Sòl-de-Riu: Tomàs Camacho i Josep-Lluís Agudo, i també a l'Ajuntament d'Alcanar. Fins l'any que ve!

Podeu descarregar-vos la crònica en format .pdf des d'aquí.

1 comentari:

Manel Martí ha dit...

Enhorabona pel Correllengua, però siguem fidels a la realitat el Casal Aixumara no va organitzar el primer Correllengua a Alcanar, ja que altres anys i per altres entitats el Correllengua havia passat per la nostra ciutat.