dijous, 29 de desembre del 2011

Crònica Correllengua 2011

El passat dissabte 12 de novembre tornàvem a celebrar el Correllengua al nostre municipi. Després d'inundar d'activitats el llarg i ample del nostre país, aquesta edició, com és habitual, va culminar amb una multitudinària manifestació pel centre de Perpinyà, a la Catalunya del Nord. Aquesta edició 2011, estava marcada, a més, per la decisió judicial que revoca el model de l'immersió lingüística, un model que lluny del fracàs ha marcat moltes generacions del nostre país i manté la flama de la nostra llengua encesa a gairebé totes les llars catalanes.

L'edició d'enguany va girar al voltant de la figura de Pere IV, pseudònim de Joan Oliver i Sallarès. Durant la guerra civil va ser impulsor del Servei de Biblioteques del Front. Exiliat republicà desprès de la guerra, l'enyorança per la seua pàtria el fa tornar al seu país el 1948, de nou aquí va ser empresonat pel règim. El 1959 va assolir el seu ressò més important amb la publicació de Vacances pagades, aquesta obra va ser coneguda com a "poesia social", amb un incipient crítica al capitalisme, la societat de consum i el règim franquista. El 1966 també participà en "La Caputxinada" que va tenir lloc al Convent dels Pares Caputxins de Sarrià (Barcelona). La seua posició crítica i insubornable el va portar a rebutjar la creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 1982.

La Diada d'Alcanar va començar amb una sèrie d'activitats organitzades per l'Esplai Picaparets, on es va acostar la poesia i l'obra de Pere IV als més petits del poble. Ja entrada la vesprada vam comptar amb la presència de Lluís Agudo, professor de Llengua Catalana de l'Institut Sòl-de-Riu d'Alcanar i que ens va fer una introducció històrica en la figura del poeta català. Posteriorment i, amb la inesgotable col·laboració de Tomàs Camacho, vam presenciar un magnífic recital de poesia de Pere IV a càrrec d'alumnes del centre canareu.