divendres, 14 de setembre de 2012

Massiva participació a la Marxa de Torxes per la Independència de les Terres de l'EbreFotografia de Ramon Vicient, membre de l'ANC de Roquetes.

Més de 800 persones omplen el carrers de Tortosa amb anhels de llibertat dels Països Catalans.

Avui dilluns 10 de setembre i com ve sent una tradició que ha arribat al cinquè any, la Marxa de Torxes per la Independència ha inundat de flames de llibertat els carrers del Casc Antic de Tortosa. Els organitzadors que havien repartit 300 torxes i 100 estelades entre la gent assistent, han vist com centenars de persones es quedaven sense torxa o estelada.

Tot i que les previsions de la Comissió 11 de setembre de les Terres de l'Ebre ja preveien una assistència més gran que la d'altres anys, finalment, la gran afluència de gent demostra la consolidació d'aquest acte organitzat per la societat civil organitzada i que la gent de les Terres de l'Ebre, el Sénia i el Matarranya vol caminar decididament cap a la llibertat dels Països Catalans.

Grups de gralles i dolçaines han iniciat la marxa que encapçalava una estelada portada per diferents participants, seguida d'una pancarta on s'hi llegia el lema de Marxa d'enguany: "Ni pacte fiscal, ni espanyolisme: Independència!". Tot recorrent el Casc Antic sota la mirada sorpresa de ciutadans que s'han trobat amb la marxa, aquesta ha arribat a la Pl. Barcelona on s'hi ha dut a terme l'acte polític. La benvinguda i la conducció de l'acte ha estat a càrrec de Laia, militant d'Arran, el nou col·lectiu de l'Esquerra Independentista dels Països Catalans, fruit de la fusió antre Maulets, la CAJEI i altres col·lectius del país. S'ha donat pas al parlament a càrrec del fatarellenc, Pep Suñé, membre de la Unió de Pagesos i de l'ANC. Suñé ha fet un parlament enèrgic i emotiu. Ha fet esment als atacs a la llengua a la comarca veïna del Matarranya i arreu dels Països Catalans. Ha demanat un país, però no us país qualsevol sinó un de "reequilibrat territorialment, socialment just, econòmicament pròsper i naciolament lliure!". Per això, ha recordat que projectes com els d'Eurovegas o els de Barcelona World l'únic que fan és "tornar a les polítiques que ens han dut fins aquí" . Suñé ha demanat a la classe política que deixa de ser covarda i faça un pas endavant i s'ha preguntat que "com pot ser que el President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, no vulga rebre a la manifestació de l'11 de setembre?". Pep Suñé ha acabat fent una crida "a no defallir i a seguir lluitant perquè demà 11 de setembre serà un gran dia, però després de l'11 s'ha de construir un país sense caure en els errors fets fins ara.

Acte seguit s'ha llegit el manifest de la 5a MArxa de Torxes per la Independència a càrrec de Curt Wittlin, suís i filòleg. En el manifest s'ha fet èmfasi en la situació de crisi actual causa per un sistema econòmic injust i per uns polítics que estan als interessos bancaris. S'ha denunciat els atacs a la llengua arreu del país i la repressió a totes aquelles persones i col·lectius que alcen la veu per una societat millor i lliure nacionalment, fent esment al membre de la Comissió organitzadora de l'acte, Andreu Curto.

Totes les perosnes que han parlat han fet una crida a participar massivament a les manifestacions de demà a Barcelona, tenint la consciència que a les Terres de l'Ebre com a la resta del país hi ha una clara voluntat de llibertat.

Per acabar l'acte, el grup de dolçaina i tabal de Vinaròs ha interpretat La Muixeranga i els grallers de l'Aguilot, Els Segadors.