dimarts, 18 de novembre del 2008

19 de Novembre: VAGA D'INFORMÀTICS

Demà dimecres 19 de Novembre, hi haurà una manifestació de tots els estudiants relacionats amb les titulacions d'Informàtica, i vaga dels treballadors que s'ho puguin permetre.
Si en voleu saber les raons, us adjuntem el següent comunicat el qual sintetitza com està actualment la situació de les titulacions d'Informàtica.


Per entendre el que està passant:

Benvolgut, benvolguda,

En els darrers dies hi ha hagut una sèrie d’esdeveniments i comunicatsque en algun moment poden haver ocasionat confusió respecte dels estudis universitaris d’Enginyeria i Enginyeria tècnica d’Informàtica: existeixen i seguiran existint!!!

Com tots sabeu, des de fa uns anys el sistema universitari europeu està adaptant les seves titulacions al nou Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), també anomenat procés de Bolonya.

Concretament, en el curs universitari 2006/2007 es van començar a implantar alguns màsters universitaris (anomenats “oficials”) en algunes universitats espanyoles.

Així mateix, a finals de l’any passat, es va publicar el Real Decret 1393/2007, de 29 d’octubre de 2007, pel qual s’estableix l’ordenació de l’ensenyament universitari oficial. A partir d’aquest decret s’està iniciant un procés per adaptar totes les titulacions a l’EEES.

Tanmateix, el procés d’adaptació de les “enginyeries que ja existien” no està essent senzill. Quina és la situació actual? I com es concreta en els estudis d’Enginyeria Informàtica?

Abans del procés de Bolonya, a l’Estat Espanyol existia un catàleg de títols universitaris. De tal manera que totes les possibles titulacions oficials que es podien impartir estaven en aquest llistat tancat. Evidentment, superant les directrius, condicions i procediments que indicava la normativa i legislació corresponent.

Ara, en el nou escenari EEES, el RD 1393/2007 estableix les directrius, condicions i el procediment de verificació i acreditació, que han de superar els plans d’estudis que condueixen a l’obtenció de títols oficials. Una vegada aprovats, aquests s’inscriuen a un Registre d’Universitats, Centres i Títols (RUCT). Així doncs, no hi ha un llistat a priori i tancat de titulacions oficials.

Si ens centrem en les Enginyeries, quasi totes les Enginyeries són titulacions regulades. Això vol dir que, fins ara, l’obtenció dels títols els atorgava un conjunt d’atribucions professionals.

En el cas de les Enginyeries Informàtiques (aquest terme engloba Enginyeria tècnica en informàtica de Sistemes, Enginyeria tècnica en Informàtica de Gestió i Enginyeria Informàtica) no ha estat mai així, malgrat que des dels Col·legis oficials d’Enginyeria i Enginyeria Tècnica d’Informàtica s’hi ha estat treballant, conjuntament amb la Conferència de Directors i Degans d’Informàtica de les universitats espanyoles (CODDI), amb el suport de la RITSI (associació que aplega els estudiants de les Enginyeries d’Informàtica d’Espanya), així com d’altres associacions vinculades amb la professió (ALI, AI2, etc.).

Concretament, el RD1393/2007, determina que per les professions regulades se seguirà el següent:

/“Disposición transitoria cuarta. Títulos universitarios vinculados con actividades profesionales reguladas./

/A efectos de lo dispuesto en los artículos 12.9 y 15.4 del presente real decreto, serán de aplicación las actuales directrices generales propias de los títulos correspondientes, en lo que se refiere a su denominación, materias y contenido de las mismas, en tanto no se produzca la aprobación por el Gobierno de las condiciones que las sustituyan.”/

Això vol dir, que s’establiran directrius per a aquelles professions regulades. És a dir, pautes de com han de ser els continguts de certes titulacions. Són les anomenades “fitxes” que encara no s’han publicat pel que fa a l’àmbit de les Enginyeries.

I aquí arriba la gran contradicció: donat que les Enginyeries Informàtiques no són professions regulades, sembla que no hi haurà “fitxes”, és a dir, directrius per a les titulacions corresponents, malgrat ser una Enginyeria com qualsevol altra. I això és el que s’està sol·licitant en la Proposta No de Llei (PNL) que es va presentar al Congrés el passat dimarts 28 d’octubre –i es desestimar!–, i que de nou es presentarà aquest cop al Senat, aquest dimecres, 12 de novembre de 2008, a les 16:00h. La qual es podrà seguir pel canal directe del Senat, vegeu http://www.senado.es/canal_senado/agenda/agcanal_46_2008.htm

És a dir, les tecnologies relacionades amb la informàtica, habitualment englobades en la denominació de Tecnologies Informàtiques (o de la Informació) i de la Comunicació, o TIC, són actualment l’eina amb la qual la nostra societat, també anomenada Societat de la Informació, afronta gran part dels seves necessitats i un dels principals motors de progrés. Davant el gran desenvolupament, assolit en l’àmbit de la Informàtica, ciència i tècnica que tracta la informació mitjançant ordinadors, es fa necessari un marc regulador de la seva activitat. L’absència d’aquesta regulació deixa la porta oberta a que la falta de professionalitat arribi a causar greus perjudicis a la societat, com ens mostren sovint els mitjans de comunicació. És per prevenir aquest risc que ha d’establir-se un marc regulador que protegeixi l’interès general enfront de les conseqüències que comporta el desconeixement i la permanent adaptació que requereixen aquestes tecnologies, donat el seu altíssim dinamisme.

Així doncs, no només les Enginyeries Informàtiques ocupen un espai propi i estan reconegudes per la societat, sinó que se’ls hi ha d’exigir certes responsabilitats civils en certs àmbits (a tall d’exemple podem citar la grans bases de dades corporatives, la telemedicina, etc.) en benefici de –i per protegir- la societat.

Ben cordialment,
Elisabet Golobardes

Vicedegana Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtca de Catalunya
Vicedegana Col·legi Oficial d’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya

Directora ETSEEI La Salle

Universitat Ramon Llull


PER UNS ESTUDIS I UN TREBALL DIGNE!!!!


1 comentari:

Lluket ha dit...

http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3071021