diumenge, 9 de novembre del 2008

2.000 persones demanen l'oficialitat del català a la Catalunya Nord

Unes dues mil persones van participar ahir a la tarda en la manifestació de cloenda del Correllengua a Perpinyà. La marxa va recórrer els carrers més cèntrics de la ciutat i s'hi van cridar majoritàriament consignes en defensa de l'oficialitat del català. Joan Puigcercós, president d'ERC, va assistir-hi i va anunciar que al desembre es formalitzarà oficialment l'entrada de la màxima institució nord-catalana, el Consell General dels Pirineus Orientals, a l'Institut Ramon Llull.

La manifestació va començar a les quatre de la tarda a la plaça Catalunya i va transcórrer enmig d'un ambient festiu i amenitzat pels tambors i les actuacions de castellers i bastoners. Entre els missatges inclosos a les pancartes hi havia la que encapçalava la manifestació, 'Esborrem el tractat dels Pirineus', signat per les monarquies francesa i espanyola el 7 de novembre de 1659 i que va significar la fractura territorial de la nació i el començament de l'assimilació francesa de Catalunya Nord. La clausura del dotzè Correllengua ha protestat contra aquest tractat (del qual l'any que ve es commemoraran tres-cents cinquanta anys) i ha reivindicat el paper dels nord-catalans en la defensa de la llengua.

A banda la manifestació, enguany els organitzadors hi han introduït un element nou: una marxa de torxes a les vuit del vespre des del Castellet fins a la Casa Musical, on es va fer el concert de Mus-CAT, 100 grammes de tête i la Gossa Sorda.

Correllengua 2008

Enguany, més de quatre-centes poblacions i barris han celebrat el Correllengua, que va començar el 28 de juny al monestir de Sant Miquel de Cuixà (Conflent). Amb tot, el secretari de la CAL (Coordinadora d'Associacions per la Llengua), Jordi Ametller, ha criticat en declaracions a VilaWeb la 'minsa sensibilització dels ajuntaments' del Principat i el poc suport que van rebre les 1.200 peticions enviades a consistoris perquè celebressin actes del Correllengua. 'Si per promoure la llengua hem rebut tan poques adhesions, realment queda molta feina per fer al país'. L'any que ve, segons que ha avançat Ametller a VilaWeb, la sortida del Correllengua serà al cim del Canigó el 23 de juny, coincidint amb l'encesa de la flama.

L'organització de l'esdeveniment és a càrrec de la CAL, ACPV, el Casal Jaume I de Perpinyà i la Federació d'Entitats en Defensa i Promoció de la Cultura Catalana de Catalunya Nord.

[Font: Vilaweb]