dimarts, 16 de desembre del 2008

15 anys sense Guillem Agulló

Avui 16 de desembre s'ha organitzat un nou acte a Burjassot en record de l'assassinat feixista de Guillem Agulló ara fa 15 anys.

[Font: Vilaweb]

El Teatre Tívoli de Burjassot és ple a vessar en l'homenatge a Guillem Agulló, un jove militant de Maulets de Burjassot (Horta) assassinat d'una ganivetada per un grup d'extrema dreta a Montanejos (Alt Millars), el 12 d'abril de 1993. Avui, quinze anys després, família, amics i molts col·lectius continuen mantenint ben viu el record d'Agulló i denunciar la impunitat amb què actuen els grups d'extrema dreta al País Valencià, com constata el darrer informe Raxen.

En el judici del cas, fet a Castelló de la Plana el 1995, el jutge va condemnar Pedro Cuevas, autor confés de la ganivetada, a catorze anys de presó per homicidi, va absoldre la resta del grup i no hi va veure motius polítics. Ara, Cuevas solament va fer quatre anys de presó i a les municipals del 27 de maig de 2007 es va presentar a les llistes del partit ultradretà Alianza Nacional per Xiva de Bunyol.

En l'acte d'avui, la Comissió 15 anys sense Guillem Agulló fa un triple homenatge antifeixista, dedicat als maquis de l'Agrupació Guerrillera de Llevant, a la família del jove militant comunista Miquel Grau i a la família de Guillem Agulló.

L'artista alcoià Antoni Miró s'ha sumat a l'homenatge amb el cartell de la campanya, una sèrie numerada de la làmina 'Tornarà al Sud' (imatge de portada).

Antifeixisme al País Valencià

Segons les últimes dades de l'informe Raxen del Moviment contra la Intolerància, el 2007 hi va haver al País Valencià sis-centes agressions amb mòbil feixista o racista. És per això que, sovint des de la societat civil, han aparegut plataformes i campanyes per denunciar la violència ultradretana i la impunitat amb què a vegades actua: Acció Popular contra la Impunitat, Antifeixistes.org (amb canal a YouTube) i Antiblavers, a més del Fòrum per la Memòria.

Homenatge musical

A més dels parlaments, a l'acte actuen Pep Gimeno 'el Botifarra', Al Tall, Pau Alabajos, Cesk Freixas, Feliu Ventura, Obrint Pas i la Gossa Sorda, alguns dels quals han dedicat cançons a Guillem Agulló.