dijous, 4 de desembre de 2008

Jóvens de l'Ebre s'encadenen per a denunciar la massificació Eòlica

Avui dijous 4 de desembre cinc activistes de Jóvens de les Terres de l'Ebre s'han encadenat a la Conselleria d'Economia i finances de la Generalitat de Catalunya, responsable del Departament d'Energia. Els joves han estat desencadenats pels Mossos d'Esquadra i han estat citats a declarar demà.

Amb aquesta acció es vol donar a conèixer la lluita de la Terra Alta pel seu futur i convocar a la concentració de dissabte a les 12:00h a Corbera d'Ebre.

Les obres de construcció de centrals eòliques i línies d'evacuació començades a Vilalba, la Fatarella i Corbera d'Ebre s'estan duent a terme de forma il·legal ja que no disposen de l'aprovació de la declaració d'utilitat pública ni del projecte executiu, ocupant finques privades sense autorització. D'altra banda, s'estan destruint impunement escenaris de la Batalla de l'Ebre, descoberts arran de les obres, seguint en l'habitual política de fets consumats que aboca a la població a una sensació d'irreversibilitat en quant a la destrucció del territori. Les empreses i l'administració són conscients de la necessària paralització de les obres, per tal de catalogar les restes, i tot i així, s'afanyen a dur-les endavant.

Per això, avui Jóvens de les Terres de l'Ebre ens hem encadenat al Departament d'Economia i Finances, amb competència en matèria energètica. Denunciem que el Pla de l'Energia és, malgrat la propaganda, totalment continuista de les polítiques depredadores dutes a terme durant les últimes dècades, amb l'únic objectiu de satisfer les demandes de les grans empreses energètiques.

Aquest model segueix amb la tendència de dependència de combustibles fòssils i en el cas de la implantació dels aprofitaments renovables, pensant únicament en rendibilitzar les inversions empresarials i donar una aparença ecològica a un sector conegut per la seua poca sensibilitat ambiental i social. Aquest model té efectes arreu del territori, al nord de Catalunya amb la MAT, a les Terres de l'Ebre amb diversitat de formes: centrals nuclears, tèrmiques, transport de gas i energia eòlica massificada.

El cas de l'energia eòlica és paradoxal. Si bé pot presentar-se com una energia alternativa, les empreses i l'administració n'han fet una implantació tan insostenible i antiecològica com la de les energies no renovables. Creiem que una implantació racional i consensuada de l'energia eòlica forma part de la solució al problema energètic, en que ens veiem immersos, però no de la forma en que s'està duent a terme actualment.

Les empreses eòliques han aprofitat l'envelliment de la població, la manca de recursos als Ajuntaments, les poques expectatives de futur i el caciquisme local per a tirar avant una sèrie de projectes que hipotecaran per a sempre el futur de la Terra Alta, just ara que s'havia iniciat una etapa de diversificació econòmica i rearrelament de joves al territori.

Els polítics locals i la Generalitat han venut el territori, i n'han hipotecat el futur, ja que quan la població de la Terra Alta s'ha manifestat contrària a la implantació massificada de l'energia eòlica s'ha trobat davant una situació aparentment irreversible perquè caldria pagar importants indemnitzacions a les empreses promotores. Traslladant, una vegada més, les nefastes conseqüències d'una gestió interessada al conjunt de la societat. Són els alcaldes, els responsables del Departament d'Economia (responsable d'energia) i de la Generalitat els que han de fer front a les conseqüències de la seua gestió, què d'altra banda els ha donat molts beneficis a nivell personal.

Des de Jóvens de les Terres de l'Ebre exigim la immediata paralització de les obres i el dret a decidir sense coaccions sobre el futur de la Terra Alta.Aturem la massificació eòlica,

volem futur als nostres pobles!

Jóvens de les Terres de l'Ebre

Barcelona, 4 de desembre de 2008